Knattelabbet

Knattelabbet har nu vinterstängt! År 2019 slog vi alla tiders besökarrekord och vill tacka alla ivriga små ”marinbiologer” som bidrog till en fartfylld, intressant, lärorik och ROLIG sommar på Skärgårdscentrum!
Hoppas vi ses igen 2020! Då blir temat för hela Skärgårdscentrum ”fiske”, vilket också kommer att synas i Knattelabbets program. 

Följ Knattelabbet på Instagram: @Knattelabbet/Junnulabra så är du  med från start när vi öppnar igen nästa sommar.

Så här såg vårt dagsschema ut 2019:

Häng med och upptäck Skärgårdshavet under ytan!

I Knattelabbet undersöker vi livet under ytan – smådjur, alger och växter –genom olika laborativa aktiviteter enligt dagsprogrammet ovan. Varje fredag kl.13-14 hålls istället för ”Äventyrsbanan” de specialprogram som räknas upp i programmet.

Alla aktiviteter är gratis för barn (men inträde till utställningen ”Plast i havet” kostar 5 € för vuxna som deltar i familjeguidningen kl. 9:30). Det är fritt fram att delta i en eller flera aktiviteter, utan förhandsanmälan. Barn i alla åldrar kan delta.

Knattelabbet kan besökas även utanför öppethållningstiderna. Hos oss hittar du t.ex roliga spel och spännande böcker som är framplockade för att användas.

Gäddan och gänget är på plats och väntar på att just DU ska komma med på upptäcktsfärd!

 

Beskrivning av dagsprogrammet 2019:

Vi har ett dagsprogram som erbjuds måndag till söndag under hela sommaren och som passar för barn i alla åldrar. Alla aktiviteter är gratis för barn, utställningen Plast i havet kostar 5€ för vuxna. Det är fritt fram att delta i en eller flera aktiviteter.

 

9.30-10:00 Plast i havet – Familjeguidning

Under guidningen får vi lära oss bakgrunden till problemet med plasten i havet och dess allvarliga effekter på haven, djuren och människan. Vi får se de mest använda vardagsföremålen i plast och vi funderar kring frågor om plastanvändning, hälsoeffekter, mikroplast och bioplaster samt idéer kring lösningar som också finns utställda. Fokus ligger på minskning och återanvändning av plast. För att uppmuntras till handling visas även viktiga globala och lokala aktörer i kampen mot marint avfall.

 

10:00-11:00 Vattenundersökning

Vi undersöker vattnets egenskaper som till exempel ytvattnets temperatur, grumligheten, syrehalten, salthalten och ph-värdet. Vi håller även koll på algläget åt NTM-centralen och rapporterar våra observationer i Skärgårdscentret och via hemsidan http://www.jarviwiki.fi/wiki/Korppoon_-_Houtskarin_ulkosaaristoalue/Valtakunnallisen_lev%C3%A4seurannan_havaintopaikka_(Korpostr%C3%B6m) . På järvimeriwiki-hemsidan kan man även som privatperson rapportera vattenobservationer på samma sätt hemma eller under båtsemestern.

 

11:00-12:00 Labb på stranden

Vi undersöker havslivet vid stranden med vattenkikare och lupp. Vi fångar, analyserar och lär oss om alger, smådjur, musslor och snäckor. Genom lekar och aktiviteter tar vi reda på vem som bor i havet vid strandkanten. Vi sköter om Knattelabbets akvarier och tar hand om och byter ut de smådjur och fiskar som bor i akvariet. Vi tittar även på smådjuren i mikroskop.

 

13:00-14:00 Äventyrsbana

En skurk har varit i farten och stulit skräpskjulsnyckeln! Här behöver vi din hjälp för att lösa ett problem genom att klara av flera skräputmaningar. Här behövs list och samarbete för att lyckas! Vi går inte Äventyrsbanan på fredagar, utan då ordnas samma tid ett varierande specialprogram. Se datum, tema och beskrivningar av de olika fredagsprogrammen här nedan. 

14:00-15:00 Knattelabbet utforskar plastutställningen

Vi kommer att titta på plasten i utställningen ur olika synvinklar genom att titta på det konkreta materialet som finns i utställningen. Vi kommer att se på hur plasten började användas och vilka varor som användes före plasten. Vi kommer även att ha olika laborativa aktiviteter där vi lär oss om olika plastsorter. Vi lär oss sortera plast och avlägger ”plastsorteringskörkort”. Vi kommer även titta på plaster i mikroskop.

 

15:00-16:30 Labb på bryggan

Vi undersöker havslivet vid bryggan med vattenkikare och lupp. Vi fångar, analyserar och lär oss om alger, smådjur och snäckor. Genom lekar och aktiviteter tar vi reda på vem som bor i havet vid bryggan. Vi diskuterar vilka ekosystem och näringskedjor som finns i våra havsmiljöer. Vi sköter om Knattelabbets akvarier och tar hand om och byter ut de smådjur och fiskar som bor i akvariet. Vi tittar även på smådjuren i mikroskop.

 

Fredagsprogram

Varje fredag kl. 13-14 hålls istället för äventyrsbanan ett specialprogram med olika teman. Alla aktiviteter är gratis.


14.6
Vi bygger reningsverk

Vi bygger egna reningsverk och försöker rena smutsvatten så mycket vi bara kan genom att sila det och filtrera det genom olika sand- och gruslager. Vi ser med mikroskop på bakterier vilka hämtats ur Skärgårdscentrets reningsverk för att se hur bakterierna äter upp näringen i slammet. Vi diskuterar vad man kan göra på stugan och under båtsemestern för att en mindre mängd näringsämnen ska rinna ut i havet.

 

21.6 Vi gör undervattensfilmer

Vi filmar egna undervattensfilmer med en undervattenskamera. Vi bygger även egna akvarier på land och filmar de smådjur som simmar i dem.

 

28.6 Bivaxdukar och insektsbon

Tillsammans med Hantverkstaden i Skärgårdscentrum Korpoström gör vi bivaxdukar (allt material finns på plats). Vi bygger även insektsbon av vass och diskuterar insekternas roll i ekosystemet.

 

5.7 Marinbiologerna berättar

Vi får besöka Åbo Akademis marinbiologilaboratorium. En marinbiolog berättar om vilka experiment de har på gång och vilken utrustning som finns i ett laboratorium. Vi får även lära oss hur en dykarutrustning fungerar och testa på att gå med vadarbyxor.  

 

12.7 Vi gör undervattensfilmer

Vi filmar egna undervattensfilmer med en undervattenskamera. Vi bygger även egna akvarier på land och filmar de smådjur som simmar i dem.

 

19.7 Marinbiologerna berättar

Vi får besöka Åbo Akademis marinbiologilaboratorium. En marinbiolog berättar om vilka experiment de har på gång och vilken utrustning som finns i ett laboratorium. Vi får även lära oss hur en dykarutrustning fungerar och testa på att gå med vadarbyxor.  

26.7 Skärgårdshavets nationalpark

Forststyrelsen berättar om Skärgårdshavets nationalpark och om hur de tar hand om naturmiljöerna i nationalparken. De berättar även om vad de sett och upptäckt under sin dykningar i Skärgårdshavet.

 

2.8 Vi bygger reningsverk

Vi bygger egna reningsverk och försöker rena smutsvatten så mycket vi bara kan genom att sila det och filtrera det genom olika sand- och gruslager. Vi ser på bakterier hämtade ur Skärgårdscentrets reningsverk i mikroskop för att se hur de äter upp näringen i slammet. Vi diskuterar vad man kan göra på stugan och under båtsemestern för att mindre näringsämnen ska rinna ut i havet.

 

9.8 Lerskulpturer & havsbottenlivet

Vi gör lerskulpturer med blålera och funderar kring vilka djur och växter som trivs på olika havsbotten och vem som trivs i leran.

 

Organisation

Knattelabbets verksamhet koordineras av Skärgårdshavets biosfärområde i samarbete med Åbo Akademis enhet för Miljö- och marinbiologi samt Skärgårdscentrum Korpoström.

 

Stort tack till våra finansiärer 2019:
Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne
Svenska Folkskolans Vänner
Martha och Albin Löfgrens kulturfond
Sparbanksstiftelsen i Korpo

Skärgårdscentrum Korpoström
Korpoströmsvägen 832
21720 KORPOSTRÖM
Hotell, kongress, gästhamn och restaurang
040 139 12 18
visit@skargardscentrum.fi
Utställningar
+358 400 212 789
info@skargardscentrum.fi

SKÄRGÅRDS REKLAM