Nykytaide

Saaristokeskuksen ohjelmatoiminnassa kohtaavat tiede, luonto, taide ja kulttuuri. Me teemme yhteistyötä paikallisten “AARK – Archipelago Artist Residency Korpo” ja “Paljaisjalkapolku” taidetoimijoiden kanssa. Molemmilla on edustajat ohjelmakomiteassa, missä näyttely- ja muu ohjelmatominta suunnitellaan. Saaristokeskus Korpoström toimi vuonna 2019 yhtenä “Saarten Välissä | AARK – Kökar – Örö”-residenssiyhteistyön taidenäyttämönä.

Vuodesta 2021 lähtien isännöimme Pro Artibus -säätiön uutta residenssiohjelmaa Saaristokeskus Korpoströmissä joka toteutetaan yhteistyössä Turunmaan saaristosäätiön ja Åbo Akademin meribiologisen tutkimusaseman kanssa.Residenssi on pilottihanke, jonka tarkoituksena on yhdistää ympäristö- ja merentutkimus taiteeseen. Taiteilijalla on työhuone saaristokeskuksessa ja asuinpaikka Lillstuganissa keskuksen vieressä.  Residenssiohjelman kesto on kuusi kuukautta.

Ensimmäinen residenssitaiteilija oli Sinna Virtanen, monialainen näyttämötaiteilija ja dramaturgi. Virtanen on osa Honkasalo-Niemi-Virtasen taiteilijakollektiivia, joka työskentelee eri alojen välisissä raja-alueilla ja yhteistyössä tutkijoiden kanssa. Heidän kattavissa töissään tutkimusdata, myytit, tarinat, erilaiset mediat ja materiaalisuudet kulkevat käsi kädessä.

Vuonna 2022 residenssitaitelijana oli Ninni Wager, jonka taideteokset perustuvat ilmiöiden tulkintoihin jotka kehittyvät työmenetelmien ja materiaalien kokeilujen kautta. Hän on monialainen kuvataiteilija, jonka päämediat ovat kineettinen kuvanveisto, video ja piirustus. Wager jakaa ajatuksia uusmaterialistisen filosofian kanssa aineesta autonomisena ja materiaalin vuorovaikutuksesta ympäristönsa kanssa. Hän käyttää ja väärinkäyttää tieteellisiä menetelmiä ja työkaluja löytääkseen  uusia näkökulmia. Työprosessi on vakava peli,jossa visioista ja ideoista  tulee runollisia taideteoksia. Wager toimii sekä itsenäisesti että yhdessä muiden taiteilijoiden kanssa.

Vuoden residenssitaiteilija Maria Ångermanin puolivuotiskausi residenssissä alkaa toukokuussa 2023. Hän on kuvataiteilija ja elokuvantekijä, joka työskentelee tällä hetkellä Vaasan alueella. Hänet tunnetaan mukaansatempaavista liikkuvista kuvistaan, joissa hän tarkastelee ihmisen suhdetta luontoon ja luonnon käsitettä. Hän liikku herkällä alueella dokumentaarisen faktan ja runollisen fiktion välillä.

Korpoströmissä hän työskentekee Troubled Landscapes-projektin parissa: “Projekti koostuu useista eri alateoksista, jotka keskittyvät rantaviivan ympärillä syntyviin suhteisiin – liminaalitilan, rajamaahan, jossa maa ja meri kohtaavat. Teos pyrkii välittämään tunnetta siitä, mika oli, ja samalla kutsua uusia alkuja. Korpoströmissä uppoudun haptisiin valokuva ja elokuvatutkimuksiin jotka tähtäävät syklin luomiseen”, Maria sanoo.

   

Joachim Granit: “Sukelluskello”, installaatio osana “Piscatus – kala ja ihminen”-näyttelyä 2020-21. Ammattikorkeakolu NOVIAn Raaseporin oppilaiden rakentama.
Marco Dessardo: “PunkTerhi390”, veistos. “Muovi meressä”-näyttelyn yhteydessä 2019.
Elisa Matikainen: “Plastic Rain / Sleeping Catastrophy”, installaatio 2019.
Maria Windschüttel: “LUOTO (Space Oddity)”, valokuvateos joka kuvaa taiteilijan liitupiirroksia rantakallioilla 2019.
Lilli Haapala: teokset “Seeds of Utopia”, hiekkarannalla vierasvenesataman laitureista itään 2019.

Saaristokeskus Korpoström
Korpoströmsvägen 832
21720 KORPOSTRÖM
Suomi

Vastaanotto
Hotelli | Satama | Ravintola | Näyttely
+358 (0)40 139 12 18
visit@skargardscentrum.fi

SKÄRGÅRDS REKLAM